Yeni bir hafta ve yeni bir yılla herkese merhaba. 2020 nin evde geçtiği, herkesten uzak olduğumuz bir yıl geçirdik. 2021’i ha geçti ha geçecek bu pandemi süreci derken , ne zaman biteceğinin belli olmadığına kendimizi alıştırdığımız bir süreç yaşadık. Yeni normallerimizle, yeni sosyalleşme biçimimizle sürece alıştık ve öyle devam ettik. 2020 ile 2021 birleşik tek bir yılmış gibi geliyor bana. Sanki ikisi toplam 1 yıl geçti ya 2020 yok ya 2021 onu tam anlayamadım. Geldik 2020 yılına. Herkesin yeni yıl dileklerinin başında sağlık var. Sağlığın ne kadar önemli olduğunu daha da anladık bu dönem. Yıl sonunda Türk lirasının değer kaybetmesinin yaşattığı ekonomik dengesizlikler, kur yüksekken alınan dövizler ve kaybedilen paralar insanlarda önce şok etkisi yaratsa da sonra dönüp dolaşıp sağlık olsun, yine kazanılır insanlar neler yaşadı cümlelerine döndü. Bu dönem bize biraz da çokta önemli olmayan dertlere çokta üzülmemeyi öğretti sanki.
Yeni bir yıla yeni umutlarla başladık bakalım. Hükümet tarafından daha çok destek ve düzenlemelerin yapılmasını umuyorum ben de herkes gibi. Hayat pahalılığı her noktada kendini gösterirken buna alışmamayı, istikrarlı bir ekonomide, alım gücünün daha rahat olmasının sağlanacağı bir yıl olmasını ümit ediyorum.
Her şeyde yaşanan artış gibi devlet harçlarında da her yılbaşı bir artış oluyor ve 1 ocak itibari ile uygulanmaya başlıyor. Bu yüzden benim gibi patent sektöründe çalışanların işleri ve yapacaklar aralık ayında diğer aylara göre daha yoğun oluyor. Yıl içinde verilen tekliflerin revizelerinden önce son fiyatlarla son hatırlatmalar yapılıyor. Çünkü biliyoruz ki 1 ocakta farklı bir fiyat olacak. Zaten başvuru yaptırmayı düşünen , o ay içinde de imkanı olan kişiler bunu değerlendirip başvurularını yapıyorlar. Biz de %25 civarında artış olabilir diye firmaları da biraz ikna etmeye çalışıyoruz. Döviz kurlarının ve asgari ücretin artış oranına göre harçların önceki yıllara göre artacağını düşünüştük ama bu sene en yüksek artış oranını yaşadık. %40 civarında artış yaşandı. Genel maliyetlerin de %40 arttığını düşünürsek toplamda bu oranda artış yapmak gerekliliği doğuyor. Bu artış oranını tahmin etseydik ısrarımız çok daha fazla olurdu.
Yeni yıldan önce de yine firmalara yeni yıl hedeflerinize bu yıl alacağınız patent , tasarım sayısını koyun diyoruz, yurt dışında kaç ülkede marka tescili alacaksın bunun sayısını koyun diyoruz, firmanızın kalitesini arttıracak belgeleri belirleyin diyoruz. Çünkü bunlara sahip olan firmalar olmayanlara oranla %35 daha fazla gelir elde ediyor. Yaşanan enflasyon işletmelerde belki bu şekilde de bertaraf edilebilir diye düşünüyorum. Satışları arttırmak için ürünlerinin ve firmanın kalitesini kanıtlayacak belgelere sahip olup rekabet gücünü arttırmak.
2020 den umutluyum, yaşayacağımız her şeyi yaşadık bence. Şoklarını yaşadık atlattık, önümüze baktık. Şimdi öldürmeyen Allah güçlendirir yaklaşımıyla daha özgüvenli ve çalışarak güzel işler yapılacak diyorum  Herkese sağlıklı, huzurlu, başarılı bir 2022 diliyorum