Sınai mülkiyet tescili sektörüne ilk başladığımda ‘herkes marka tescilini alınca bu iş bitecek’ diye bir bakış açım vardı. Yıl 1999 Bu tabi hem gençlikten, hem iş hayatını bilmemenin verdiği tecrübesizlikten kaynaklı. Bu cümleyi kurarken ileride bunu bir meslek olarak seçip ve uzunca yıllarca bu sektörde çalışacağım hiç aklıma gelmemişti tabiî ki. Çalıştıkça işin sadece marka tescili olmadığını, aslında bu işin işverenler için bir mali müşavir gibi her daim yanında olunması gereken bir danışmanlık hizmeti olduğunu fark ettim. Ve her daim yenilenen bir sistem, kendini geliştirmen gereken yenilikçi bir sektör olması, başkaları tarafından yapılan başvuruların ve rakiplerin takibini de gerekli hale getirdiğini gördüm.
Başvuru sayılarının artması bazen benzerlerin de tescil alınmasına neden olmaktadır. Tescil alıp belgeyi duvara asmak veya dosyaya kaldırmak artık günümüz koşullarında koruma anlamında yeterli değil. İşyerinizde bulunan demirbaşlarının bakımı gibi rutin kontrollerinin yapılması, eksikliklerin giderilmesi, değişikliklerin farkında olunması gerekir.
Marka başvuruları 2 ay, tasarımlar ve patentler 3 aylık itiraz için yayına çıkmaktadır. Bu yayınlar dijital ortamda ve program vasıtasıyla görülebilmektedir. Firmalar bununla ilgili kendilerine bir sistem kurmadıkları sürece yapılan benzer başvurulardan ve rakiplerden haberdar olamazlar. Çalıştıkları patent ofisinin bununla ilgili bir programı varsa ve başvuruları ile ilgili bir takip hizmeti alıyorlarsa bu detaylara hakim olabilirler.
Günümüzde başvuru sayıların artması ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından eskisine göre özellikle markaların değerlendirilmesinin daha hafif yapılması ve daha kolay kabul kararının verilmesinden dolayı benzer tesciller alınabilir hale gelmiştir. Bu sebeple markalarınızın taklit edilme riski daha da artmaktadır.
Kendi başvurularınızla ilgili taklit başvurularının yanı sıra, rakiplerinizin ne tür başvurular yaptığını, neler geliştirdiğini ve nelere tescil aldığını yine bu takip sistemi ile görebilirsiniz. Markamız buluşlarımız en önemli sermayemiz. Tüm yatırımlarımızı bunlar üzerine yaparız. Bu yüzden nasıl araçlarımızın her yıl sigortasını, bakımını yaptırıyorsak, tescillerimizin de sağlıklı ilerlediğinden, yenileme zamanlarının kaçırılmayacağından ve taklit edilip edilmediğinin bilgisinin alınmasından emin olmak için onlar içinde bir yıllık bakım çalışması yapılması önemlidir. Bununla ilgili bir destek alınması bir işletmenin sağlıklı yürümesi için yapılması gereken en önemli şeylerdendir. Ayrıca tescile sahip olunması pek çok devlet desteği alınmasını da mümkün kılıyor. Siz, siz olun nasıl kafanıza takılan bir durumda mali müşavirinizi arayıp bilgi alıyorsunuz, patent ofisinizi de aynı şekilde yakın temasta tutun ki tescilleriniz koruması sağlanabilsin. Keyifli bir hafta dilerim.