Tescil yaptıranlar bilir , tescille ilgili başvurular yapıldıktan sonra bir süre belgenin gelmesi beklenir. Bu süre Türkiye’deki markalarda 6-7 ayı bulurken patentlerde 4 yılı bulabilmektedir. Özellikle yeni girişimlerde sabırsızlıkla beklenen bir süreç. Belgem ne zaman gelecek soruları. Sonra belge gelir. Bir güzel çerçevelenip duvara asılır. Ya sonra…
Bundan sonra önemli olan tescil belgesini kullanabilmek. Tescil belgemi aldım ne olacak şimdi diye düşünenleriniz için kullanılabileceği yerler ile ilgili biraz bilgi vermek isterim.
Tabi ki ilk alınma sebebi ve asıl amacı başkası tarafından tescilli markanızın veya ürününüzün başkası tarafından taklit edilmesini engellemek. Kabul edilen tesciller diğer kişilerin bilgisi için resmi bültenlerde yayınlanırlar. Bu yayın hem tescile karşı itiraz edilebilmesini sağlayan bir süreçtir hem de başkalarının tescilli olduğunu bilmesini ve taklit etmesini engellemek için bir bilgilendirme yayınıdır. Tescil almış olmanız taklit edilmeyeceğiniz anlamına gelmez. Taklit edildiğinizde buna müdahale edebilmek için size hukuki bir öncelik sunar.
Bir diğer faydası da KOSGEB vb. devlet desteği veren kurumların çoğu marka tescil belgesini zorunlu tutar. Yani tescili belgeniz yoksa o desteği alamazsınız. Bunun için başvurunun yeterli olmayıp, belgenin gelmiş olmasını dikkate aldıklarını unutmayalım. Ve marka tescil belgesinin yaklaşık 6 ayda geldiği düşünülürse öncesinden başvuru yapmak avantajlı olacaktır. Bunun dışında, AR-Ge Merkezi destekleri için belli sayıda patent veya faydalı model tescili alınmasını şart koşar. Burada amaç, alacağınız desteklerin gerçekten size ait marka ve ürünlerin üzerinden verilmesini garantilemektir. Başkasına ait bir markaya yatırımı engellemektedir.
Almak istediğiniz com.tr uzantısı için eğer şirket ünvanınız değilse marka başvuru belgesi sunulması gerekir. Burada tescil zorunluluğu yoktur. Başvuru belgesi de yeterli olur.
TSE gibi kurumlar belge vermek için marka tescil belgesini görmek isterler. Ürünlerinize TSE Belgesi alacaksanız marka tescilinizi kullanabilirsiniz.
Bazı ülkeler ihracat yaparken marka tescilini zorunlu tutarlar. Gerçekten size ait bir ürünü satmaya çalıştığınızı kanıtlamak için kullanabileceğiniz tek belge marka tescil belgesidir.
Buluşlarınızı kendiniz üretmeyip, başka üreticilere pazarlamadan önce faydalı model veya patent tescili yaptırmanız söz sahibi olmanızda etkili olacaktır. Eğer patent veya faydalı model tesciliniz varsa üreticilere bu buluşu anlatacağınız dosyanıza muhakkak başvuru belgenizi veya tescilinizi koymalısınız. En azından başvuru belgeniz olması buluşlarınızı pazarlarken elinizi çok güçlendirmektedir.
Tescilli ürünlerinizi gönül rahatlığı ile fuarlara götürebilir, kataloglarınıza ve sitenize koyabilirsiniz. Tescil yaptıran bir firma her zaman diğer firmalara göre çok daha kurumsal gözükmekte ve yapılan bir araştırmaya göre tescilli fikri mülkiyet haklarına sahip olan KOBİ’lerin, olmayan KOBİ’lere göre çalışan başına neredeyse yüzde 32 daha yüksek gelire sahip olduğunu ortaya koyulmaktadır. Daha güvenilir ve daha kurumsal bir imaj için tescilleriniz olduğunu her sunumda ve tanıtımda belirtmelisiniz. Bu ayrıca taklit edilmenizi de azaltacaktır. Tüm bunların ötesinde tescillerinizi duvarda asılı bir tablo gibi kullanmayıp, avantaja dönüştürülebilecek her yerde kullanmalıyız.