Ar-Ge ve Ür-Ge yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünler ile orta-yüksek / yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (Teknoyatırım) Destek Programı buluyor.
Başvuru yapılabilmesi için; yatırım projesine konu ürünün aşağıdaki çalışmalardan biri sonucu ortaya çıkmış ve prototip çalışması başarı ile sonuçlanmış olması esastır.
KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projeleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge/yenilik projeleri
Patent belgesi
Doktora çalışması
Teknolojik ürün (TÜR) deneyim belgesi
Yurt içi teknoloji geliştirme bölgelerinde yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri
TEKMER’lerde yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri
Kamu araştırma enstitülerinde/merkezlerinde yürütülen Ar-Ge faaliyetleri
12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan Ar-Ge Merkezlerinde yürütülen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri
Başvuru yapılabilmesi için bu sonuçların 5 yıl içinde çıkmış olması gerekmektedir.
Orta-yüksek/yüksek teknoloji alanında yer alan ve Cari İşlemler Hesabına Katkı Sağlayacak Ürün Listesi’nde bulunan ürünler için yapılması esastır.
Yüzde 35 Oranında Erken Ödeme
Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanındaki ürünlere 10 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Program çağrı esaslı olmayıp, yıl içerisinde sürekli başvuruya açık tutulacak olup program için şartları taşıyan herkes istediği zaman başvuru yapabilecek. Destek almaya hak kazananlar, talep etmeleri halinde komite kararında belirtilen tahmini geri ödemeli destek tutarının %35’lik kısmını erken ödeme olarak projesine başladığında alabilecek.
Destek Oranları
Destek programı kapsamında uygulanacak destek oranı, makine-teçhizat desteği ve yazılım giderleri desteği yüzde 70’i geri ödemeli, yüzde 30’u geri ödemesiz olmak üzere %60’tır.
Personel giderlerine ise yüzde 100 oranında geri ödemesiz destek verilecek. Makine-teçhizat ve yazılım giderleri için yerli malı belgesi bulunması durumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilecek.
Teknoloji Düzeyine Göre Destek
Düşük/orta-düşük teknoloji alanında yer alan ürünler için geri ödemeli 1 milyon 400 bin TL, geri ödemesiz 600 bin TL olmak üzere toplamda 2 milyon TL destek sağlanırken, orta-yüksek/yüksek teknoloji alanında yer alan ürünler için ise geri ödemeli 7 milyon TL, geri ödemesiz 3 milyon TL olmak üzere toplam 10 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Toplam proje süresi 36 ayı geçemeyecek.
Koşulları sağlayan firmaların bu desteklerden yararlanmasını şiddetle öneririm. Devlet destekleri şirket kazanlarının çok önemli bir kalemini oluşturabilir. İyi haftalar dilerim.