Hepimiz günde en az bir kere ihtiyacımız olan herhangi bir ürünü almak için alışverişe gideriz. Aldığımız her ürünün üzerinde değişik kalınlıktaki çizgilerden oluşan bir etiket vardır. Alışverişimizin tamamlanması için görevli tarafından ürün üzerindeki etiket okutularak işlem tamamlamaktadır.İşte her ürünün arkasında bulunan bu etiketlere BARKOD diyoruz.

Değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod ile stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi çeşitli bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmakla beraber veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için barkodlar ve barkod okuyucular bu anlamda hayatımızı kolaylaştırmada büyük önem taşımaktadır.
Barkod verinin hızlı ve doğru girilmesini sağlayan bir yöntem olduğundan dolayı barkod işlemlerinin yoğun olduğu ve bilgiye hızlı ve doğru bir şekilde ulaşılmasının ihtiyaç olduğu yerlerde kullanılabilir. Bu yöntemin kullanıldığı sistemler veri toplama sistemleri olarak adlandırılırlar. Barkod kullanılarak bir ürüne ait tüm hareketler izlenebilir. Bu sistemlerde barkod okuyucular, barkod yazıcılar ve taşınabilir data terminaller gibi bir çok iletişim aracı kullanılmaktadır.

Veri toplama sistemleri bir çok yerde kullanılabilir. Mağazalarda, endüstriyel ortamlarda, pazarlama ve satışlarda, işyerlerinde vb. gibi bir çok alanda ve yerde kullanılabilir. Örneğin barkodlu bir sistem kullanarak depo sayımlarınızı çok kolay ve rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Barkodun Dünya genelinde kullanılan bir çok çeşidi bulunmakta olup her ülkenin barkod kodu farklıdır.Ülkemizde ise EAN-13 Barkod Sistemi kullanılmaktadır.Türkiye’de üretilen mallar için kullanılan kod ise 869’dur.Tüm bu bilgiler doğrultusunda barkod üzerinde yer alan bölümler aşağıdaki resimde detaylı bir biçimde anlatılmaktadır.

Barkod sağladığı tüm bu imkanlarla hem üreticiye hem de tüketiciye fayda sağlamaktadır.Barkodun hayatımıza sağladığı genel faydalar şu şekildedir;
1- DOĞRULUK
2- HIZ
3- MALİYET
4- KULLANIŞLILIK
Barkot ürünlerin kimliği demektir, barkotsuz ürünler kesinlikle tüketilmemeli ve tüketilmesine engel olunmalıdır. Barkod sistemi sayesinde aynı zamanda en çok satan ürünler ve az satan ürünler rahatlıkla belirlenebilir ve güne, haftaya, aya dair dökümler rahatlıkla çıkartılabilir.İşlemlerinizde zaman’dan kar edip hata payınızı en aza indirerek güvenli bir şekilde ilerleyebilmek için ürünlerinize Barkod almanızı öneriyoruz.