KOSGEB(Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) desteklerinden yararlanabilmek için; KOBİ yani : İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüzyirmibeş milyon Türk Lirasını aşmayan ve bu Yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimleri veya girişimleri olmak gereklidir..
KOSGEB’in pek çok desteği bulunmaktadır; Girişimcilik Destekleri – AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri – İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri – KOBİ Finansman Destekleri – İŞGEM/TEKMER Programı – Laboratuvar Hizmetleri – Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri gibi. Bir de dönemsel çağrılar açtığı destekleri vardır.
Bu desteklerden her işletmenin kullanabildiği ve genel işletme giderleri anlamında zaten yaptığı konularla ilgili sıklıkla kullanılan İşletme Geliştirme Destek Programı %60 oranı ile geri ödemesiz destek vermektedir.
Bu destek programından yararlanılabilmek için İşletmenin; gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir. Destek programına başvuru yapılmasıyla ve taahhütnamenin onaylanmasıyla beraber Destek programının 2 (iki) yıllık süresi başlamış olur. İşletmeler, destek programının tamamlandığı tarihten itibaren, bir defaya mahsus olmak üzere başvuru yapması şartı ile 2 yıl için destek programından yeniden yararlanabilir. Ancak, işletmeler, yararlandığı ilk destek programındaki destekler için ikinci destek programında yararlanamazlar.
İşletmeler mal ve hizmet alımını gerçekleştirdikten ödemelerini yaptıktan sonra KOSGEB’e başvuruda bulunarak geri ödemelerini alabilirler. Eğer firmanın SGK veya vergi bocu varsa öncelikli olarak o ödenmekte kalan bedel işletme hesabına yatırılmaktadır.
Hedef Patent olarak KOSGEB desteklerinden yararlanmanızı sağlamak için danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Özellikle işletmelerin hibe olmasından dolayı yararlanmak istediği İşletme Geliştirme Destek Programına başvuru yapılması, beyanname verilmesi ve destek ile ilgili ödeme talebinin takibi ile aşağıdaki desteklerden faydalanmanızı sağlamış oluyoruz.
İşletme Geliştirme Destek Programı Yurt İçi Fuar Desteği 50.000 TL, Yurt Dışı İş Gezisi Desteği 30.000 TL, Nitelikli Eleman İstihdam Desteği 50.000/75.000 TL, Tasarım Desteği 50.000 TL, Sınai Mülkiyet Hakları Desteği 50.000 TL, Belgelendirme Desteğ 150.000 TL, Test ve Analiz Desteği 100.000 TL, Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği 80.000 TL, Bağımsız Değerlendirme Desteği 20.000 TL, Model Fabrika Desteği 70.000 TL ve Teknik Danışmanlık Desteği 40.000/50.000 TL dir. Bu desteklerin üst limitleri olan bu rakamlardan geri ödeme destek oranı hepsinde %60 dır.
Emine Bayram
HEDEF PATENT