Bir düşünelim NELER ÇALINABİLİR? Arabanızı çalabilirler, cüzdanınızı çalabilirler, altınlarınızı , evinizden eşyalarınızı çalabilirler. Hatta kalbinizi bile çalabilirler. Hırsızlıkların yelpazesi oldukça geniş ama tabi ticari hayat içerisinde en korkulan hırsızlıklardan birisi de fikirlerinizin, buluşlarınızın, isminizin çalınması. İşletmeniz için yaptığınız tüm yatırımlar markanız üzerine olduğu için onun başkaları tarafından kalitesiz olarak kullanılması adınızın kirlenmesi hiç istenilmeyen bir durumdur. Evinize hırsız girmemesi için çeşitli önlemler alıyorsunuz , bu hırsızlığı önlemenin tek yolunun tescil almak olduğunu zaten belirtmiştik. Çünkü hukuksal haklar tescil edildikten sonra başlıyor.
Evinize hırsız girmemesi için kapısına alarmını koydunuz, çelik kapı yaptırdınız yani fikirlerinizi, buluşlarınızı korumak için tescilinizi yaptırdınız. Bu tescili yaptıranların hakları nelerdir, neleri engelleyebilir?
6769 sayılı Sınai Mülkiyet kanuna göre;
Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. Marka sahibi, aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep edebilir:
a) Markanın tescil kapsamına giren aynı mal ve/veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin kullanılması.
b) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal ve/veya hizmetlerin aynı veya benzeri mal ve/veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından, işaret ile tescilli marka arasında ilişkilendirilme ihtimali de dahil, karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılması.
c) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsamına giren mal ve/veya hizmetlerle benzer olmayan, ancak Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle tescilli markanın itibarından dolayı haksız bir yarar elde edecek veya tescilli markanın itibarına zarar verecek veya tescilli markanın ayırt edici karakterini zedeleyecek nitelikteki herhangi bir işaretin kullanılması.
Aşağıda belirtilen durumlar, birinci fıkra hükmü uyarınca yasaklanabilir:
a) İşaretin mal veya ambalajı üzerine konulması.
b) İşareti taşıyan malın piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanması, teslim edilebileceğinin teklif edilmesi veya o işaret altında hizmetlerin sunulması veya sağlanması.
c) İşareti taşıyan malın gümrük bölgesine girmesi, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması.
d) İşaretin, teşebbüsün iş evrakı ve reklamlarında kullanılması.
e) İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bir bağlantısı olmaması koşuluyla, işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde, alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimlerde kullanılması.
Bu eylemleri gerçekleştiren kişilere taklit davası açılabilir. Yani 6769 sayılı kanuna göre bu eylemleri gerçekleştiren kişiler TESCİLLİ MARKAYI ÇALMIŞ anlamına gelmektedir. Hayallerinizin , buluşlarınızın, yatırımlarınızın çalınmasına izin vermeyin. İyi haftalar dilerim.