YURT DIŞI TESCİL HİZMETLERİ

Dünya’da tescil sistemi olan tüm ülkelerle partnerlerimiz aracılığı ile başvurular yapılabilmektedir. Bir ülkede tescil yapılabilmesi için o ülkede kayıtlı resmi vekiller aracılığı ile işlem yapılması gerekir.

Hem başvuruların yapılması, hep var olan tesciller üzerinde değişiklikler yapılması hem de yurt dışında açılacak davalar ile ilgili hukuki hizmetin verilmesi konusunda profesyonel destek vermekteyiz.

Yurt dışında tescil alınmak istenen tüm ülkelere ayrı ayrı veya uluslar arası anlaşmalar vasıtasıyla başvuru yapılabilir. Yapılmış olan bir tescil sadece ilgili ülkeyi bağlar. Farklı bir ülkede ürünün taklit edilmesini engelleyemez.

YURT DIŞI MARKA TESCİLİ

Öncelikle tescil alınmak istenen ülkeler belirlenerek hangi sistemde başvuru yapmanın avantajlı olduğu çıkarılır. Marka tescili için genellikle uygulanan başvuru şekilleri şunlardır;

BİREYSEL BAŞVURU : İstenilen her ülkede partner vekil firmamız aracılığı ile başvuru yapılmaktadır. Her ülkenin kendi prosedürüne göre işlemler yürümektedir.

AVRUPA TOPLULUĞU MARKASI (CTM) : Avrupa Birliği üyesi ülkeler için geçerlidir. Topluluk marka başvurusuna direk Türkiye’den bir başvuru yapılamamakta, üye ülkelerden herhangi birinden bir vekil firma bulunarak başvuru yapılmaktadır

MADRİD PROTOKOLÜ

Madrid Protokolü kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistem olup, Türkiye bu sisteme 1 Ocak 1999 tarihi itibarı ile tam üyedir. Madrid Protokolü başvuruda en çok kullanılan ve en az maliyetli uluslar arası marka tescil başvurusu şeklidir.

YURT DIŞI ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ

Öncelikle tescil alınmak istenen ülkeler belirlenerek hangi sistemde başvuru yapmanın avantajlı olduğu çıkarılır. Endüstriyel Tasarım tescili için genellikle uygulanan başvuru şekilleri şunlardır;

BİREYSEL BAŞVURU : İstenilen her ülkede partner vekil firmamız aracılığı ile başvuru yapılmaktadır. Her ülkenin kendi prosedürüne göre işlemler yürümektedir.

TOPLULUK TASARIMI (HAGUE) : HAGUE Protokolü kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistemdir. Başvuru için en çok kullanılan ve en az maliyetli uluslar arası endüstriyel tasarım tescil başvurusu şeklidir.

YURT DIŞI PATENT BAŞVURUSU

Her patent ve faydalı model tescil edildiği ülkede koruma sağlamaktadır. Uluslar arası başvurular için bazı anlaşmalar bulunmaktadır. Fakat Faydalı model başvurusu için herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır. Eğer buluşunuzu yurt dışında da tescil ettirmek istiyorsanız Türkiye’de faydalı model değil de patent başvurusu yapmanızda fayda vardır, çünkü bazı ülkelerde faydalı model tescili söz konusu değildir.

Öncelikle tescil alınmak istenen ülkeler belirlenerek hangi sistemde başvuru yapmanın avantajlı olduğu çıkarılır. Patent veya Faydalı Model tescili için genellikle uygulanan başvuru şekilleri şunlardır;

BİREYSEL BAŞVURU : İstenilen her ülkede partner vekil firmamız aracılığı ile başvuru yapılmaktadır. Her ülkenin kendi prosedürüne göre işlemler yürümektedir.

PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI(PCT) : Patent İşbirliği Anlaşması kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistem olup, Türkiye bu sisteme 1 Ocak 1996 tarihi itibarı ile tam üyedir. PCT başvuruda en çok kullanılan ve en az maliyetli uluslar arası patent tescil başvurusu şeklidir. Çünkü araştırma ve inceleme tek bir merkezden yapılmakta, diğer pek çok ülke tarafından kabul edildiği için başvuruda bulunulan ülkelerde ayrı araştırma yapma gereği duyulmamaktadır.

AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ (EPC) : Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamında imzacı olan ülkede geçerli olan bir sistem olup, Türkiye bu isteme 1 Kasım 2000 tarihi itibariyle tam üyedir. Sadece Avrupa Birliği ülkerinde başvuru yapılmak isteniyorsa tercih edilmelidir.